Otvoriti prostor za čitanje

prostor za citanje

”Ranim čitanjem priča učimo djecu čitati priče, i učimo ih kako priče pričati sebi, dalje kroz život. Priče su nemjerljivo važne: u trenucima kad se čini da nema izlaza i da je kraj, oni koji su vični pričama ne vide sve tako crno – jer znaju da priča uvijek ide dalje, i da kraj jedne zapravo znači početak sljedeće, ili čak nekoliko njih.

Osim što su psihološki bitne, kao dragocjena samopomoć, priče su važne jer nas uče da nismo jedini na svijetu: da postoje drugi i drukčiji ljudi, i okolnosti i svjetovi koji se razlikuju od našega, i da nema ništa gore od zatvorenosti u svoj svemir i svoj singularni um.

Koliko je opasno znati samo jednu jedinu priču objašnjava u svom sjajnom i inspirativnom Ted talku Chimamanda Ngozi Adichie: jedna verzija priče plasirana kao jedina stvara stereotipe, a problem stereotipa nije da su neistiniti, već su nepotpuni. I tako jedna priča postaje jedina priča, i ušutka sve nedovoljno glasne glasove.

Knjizi nikada nećete poželjeti reći:
„Nemoj mi pametovati“ ili
„Stalno vrtiš jedno te isto“ ili
„O tome smo već milijun puta razgovarali“.

Jer knjiga govori dovoljno tiho da vam ne smeta, već godi; dovoljno prodorno da vam se ureže duboko, a opet dovoljno suptilno da pomislite da ste se sami svega toga sjetili.

Cilj je otvoriti prostor za čitanje, tako da dijete do svoje desete godine već ima naviku bez koje ne može, i kojoj neće zaprijetiti nikakvi sadržaji na webu. I tomu bismo svi trebali težiti.”

Miran i veseli vikend želimo našim malim mornarima i njihovim čudesnim roditeljima. 

MODRI KAVEZ 
Modri horizonti i njihovi čuvari

https://gkr.hr/…/Velika-vaznost-malih-prica-Zasto-moramo-ci…