Radio Split – Pomorske večeri

Autorica knjige Modri horizonti i njihovi čuvari uz naraciju Goran Pelaić, mali link iz ulomka knjige Redateljski memoari: Put u Modri kavez.
Knjiga za najmlađe stiže iz pera autorice koja zna kako je biti djete rođeno u pomoračkom okruženju. 

”Sjećam se kada bi tata odlazio…mama bi uvijek plakala. On bi je tješio. A meni bi šapnuo da uho da sam ja tu najzrelija i da ih čuvam, da budem jaka za sve.

Gutala sam suze. Ali to je bio sveti zadatak, i nikada se nisam slomila. Sve do prvoga jastuka. Njega bi natopila dječjim suzama straha, neizvjesnoti, odgovornosti, isčekivanja, neizmjerne ljubavi i tuge.

Imala sam samo 4 godine kada sam dobila prvu svetu dužnost da zamjenim njegovu ulogu u kući. Sada znam da je to samo bio način da mi iskaže povjerenje, ali tada to je bio ogroman teret.

Povratci su bili posebno veseli. Nakon 4, 5, 6, a ponekad i više mjeseci uzbuđenje bi uvijek bilo veliko. Mama bi skuhala sarme,neku lijepu juhu, i kolače, sredila kuću do neprepoznatiljivosti, a seka i ja bi obukle ono u čemu smo mislile da smo najslađe, frizurice bi uvijek pripremile sa posebnom pažnjom, i čekali ga.

Čekali sa tisuće lijepih priča i novosti. Ako je i bilo nešto na što nismo bile ponosne, to bi moglo čekati. I čekalo je.”- ulomak iz ”Redateljski memoari: Put u Modri kavez.

www.modrikavez.eu/knjiga

Mirna i ugodna noć svima uz ove tople retke,
pune nečijega jučer, nečijega danas i nečijega sutra.