Što sve dijete dobiva preko tate?

Što sve dijete dobiva preko tate?

”Brojna su istraživanja pokazala kako sinovi, ali i kćeri u očevima traže sigurnost, ali onu protkanu emocijama. Emotivna nedostupnost oca također ostavlja tragove na djeci. Istina, očevima će to znatno lakše ići s kćerima jer su one znatno pristupačnije i lakše izražavaju emocije.

Iako će nježnost oca i sina biti oskudnija i manje će jedno drugome govoriti da se vole i maziti se, bitna je ipak razmjena emocija i komunikacija, barem 10-ak minuta svaki dan. Kvalitetan će odnos poslije donijeti emotivnu, ali i svaku drugu stabilnost ličnosti kao što su samodisciplina, samopouzdanje, empatija… 

Takva djeca neće imati potrebu neprestano se dokazivati, pokušavati se svima svidjeti i u svima tražiti oca, što su osobine onih za koje znamo reći da imaju “kompleks oca”.

Odsutnost i nedostatak prave figure oca ne odnosi se nužno na djecu samohranih majki ili razvedenih roditelja.

Djeca se često osjećaju napušteno jer su im očevi na radu u nekom drugom gradu ili previše rade i poslovno putuju. Odsutnost je i nepostojanje komunikacije kroz igru, riječi, učenje, zajedničke aktivnosti, dodire, maženje i iskazivanje podrške. Čak i takvo ponašanje roditelja može stvoriti duboke rane u djetetovoj duši, s kojima će se mučiti tijekom cijelog života.

Hladnoća, ravnodušnost i nepokazivanje osjećaja mogu biti velika smetnja razvoju samopoštovanja kod djeteta, posebno dječaka. Također, ako dijete živi s oba roditelja, potrebna mu je i kvaliteta roditeljskih odnosa – poput lakmus-papira ono može izražavati atmosferu odnosa između mame i tate. I ono što se odvija između njih jedan je od stupova odgoja.”- članak koji vrijedi pročitati.

Mala trauma iz djetinjstva, može postati cjeloživoni teret.
Ali ne mora. ?

Stižu Modri horizonti i njihovi čuvari, knjiga koja će s lakoćom ući u obitelj..i ostati među vama. 
Odbrojavamo do 01.12. 

Dobro jutro žele vam vaši Modri čuvari.
MODRI KAVEZ 

http://www.roditelji.hr/obitelj/sto-sve-dijete-dobiva-preko-tate/